Camera Trends & De Nieuwe FUJIFILM X-H1

Ook in de fotografie zijn er dit jaar weer mooie, nieuwe camera’s uitgekomen. De meeste goede foto camera’s beschikken al over 4K video opties, de mogelijkheid om draadloze connecties met andere apparatuur te maken en natuurlijk torenhoge megapixels. Dit jaar zien we dan ook dat veel traditionele camera’s de focus leggen op betere zooms of waterproof worden gemaakt. Opvallend is dat er de afgelopen jaren op het gebied van video en fotografie, steeds minder camera’s zijn uitgekomen. In plaats daarvan zien de grote merken in dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Gelukkig maar, want de camera’s die wel uitkomen worden steeds beter! Zo is snelheid, zeker voor sportfotografie een erg belangrijk punt waar fotocamera’s aan werken. De frames die per seconde kunnen worden gemaakt gaan bij de meeste compacte systeemcamera’s al richting de 20 frames per seconde. Ook lijkt het dat megapixels niet meer de belangrijkste indicatie is voor kwaliteit en beeldscherpte. Meerder merken gaan van 25 megapixel terug richting de 20 en focussen zich daarentegen meer op ISO en snelheid.

Een mooi voorbeeld van een merk dat hier goed op inspeelt is Fujifilm. Recent is Fujifilm gestart met een nieuwe X-H lijn. Deze nieuwe camera’s zijn gebouwd met oog op de trends van 2018. De FUJIFILM X-H1 is de eerste in de nieuwe lijn van de X-H serie, en voldoet zeker aan onze verwachtingen. Het mooie is, is dat de indeling en bediening niet veel verschilt met de oudere X-serie. Wat prettig is als je al bekend bent met de Fujifilm camera’s. De redelijk grote body, zeker in combinatie met de booster grip, is uitgerust met de nieuwe 5-ax beeldstabilisator, en in combinatie met de juiste lens, werkt deze camera perfect voor donkerdere ruimtes en sportfotografie. Ook omdat de X-H1 is uitgerust met een betere sensor waardoor ook foto’s met hogere ISO-waarden er ruis loos uitzien. Je kan de ISO ophogen van 100 tot wel 51200. Verder werkt het scherpstellen van de FUJIFILM X-H1 handmatig of kan dit via de hybride AF (automatische focus) dat werkt met contrast en gezichtsherkenning.

Een mooi voordeel is dat de oudere lenzen van de Fujifilm X-range ook werken met de nieuwe body, waardoor je niet meteen alle fotoapparatuur die je hebt hoeft te vervangen. Dit kan natuurlijk wel, want in de X-H serie komen  er een paar mooi lenzen bij, zoals de 18-55 T2.9 lens, deze lens kan prachtige wijde beelden maken, maar ook goed gebruikt worden voor close-ups. Zeker voor sportfotografie is deze camera in combinatie met de nieuwe lenzen een aanrader!

Een negatief punt is dat de accuduur redelijk kort is. Vervelend als je geen extra accu hebt. En dat de X-H1 in sommige opzichten erg lijkt op de wat oudere X-T2. Nu is dit natuurlijk niet erg, maar dit maakt de stap richting de X-H1 onnodig wanneer je al een X-T2 in je bezit hebt.

De FUJIFILM X-H1 is uitgekomen in Maart 2018 en kost 1899 EUR voor de body.